Marokko : AFD International veroordeelt vonnis tegen journaliste Hajar Raissouni

De rechtbank in Rabat heeft journaliste Hajar Raissouni veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor corruptie en abortus. Tevens zijn haar verloofde, Dr. Amin Rifaat en (behandelend) arts Mohammed Jamal Belkeziz veroordeeld tot repectievelijk een en twee jaar gevangenis straf, voor corruptie en deelname aan het plegen van abortus.

AFD International is erg teleurgesteld in het vonnis tegen de verdachten en beschouwt het vonnis onredelijk en onwettig, omdat internationaal erkende normen voor een eerlijk proces niet zijn gerespecteerd.

Daarnaast heeft AFD International een aantal schendingen van mensenrechten waargenomen en zijn in het proces onrechtmatigheden vastgesteld, met name de afwezigheid van het op heterdaad vaststellen van het strafbaar feit waarvoor verdachten zijn veroordeeld.
Wat de schendingen van mensenrechten betreft, is Raissouni zonder gerechtelijke toestemming noch haar eigen toestemming met geweld onderwerpen aan medische expertise. Dit is een enstige aanval op de lichamelijke integriteit en een vorm van psychologische en fysieke foltering.

Vastgesteld is dat er gebrek is aan tastbaar bewijs voor de beschuldigingen tegen journaliste Raissouni, in het bijzonder omdat eerdere medische expertise haar van de beschuldiging van abortus heeft vrijgesproken.
De rechtsgang wordt beschouwd als een volgende stap in de reeks beperkingen op de persvrijheid en andere fundamentele vrijheden in Marokko. Daarom roept AFD International de Marokkaanse autoriteiten op om alle gedetineerden in verband met deze zaak vrij te laten en een serieus onderzoek in te stellen naar de omstandigheden waarin verdachten zijn behandeld.
Daarnaast roept AFD International het College voor de Rechten van de Mens op om haar rol te spelen als een waarborg voor de naleving van de internationale mensenrechtenverplichtingen.

Departement Midden-Oosten en Noord-Afrika
AFD International
30 september 2019

زر الذهاب إلى الأعلى